Volume 10

Page 3589

Previous Go to page Next

Translate this page using Google Translate

נחמן ביאליק" (מבוא לתולדותיו וליצירתו, 1935); עורך ומחבר ספרים בבעיות חינוך, כותב בקורת בעתונות המקצועית והכללית בתחומי ההיסטוריה והפילוסופיה. בשנים 1947-1945 היה עורך-כבוד של "בעיות".

צאצאיו:אוריאל, חנה אשת דניאל גרינברג.

אברהם זוסמן (האגרונום)

נולד באודיסה, רוסיה, בשנת תרכ"א (1861).

לאביו אלכסנדר זוסמן ולאמו בתיה רבקה. קיבל חינוך יהודי ולמד בבי"ס ממשלתי רוסי, במכון חקלאי באודיסה ואח"כ במכון לחקלאות וליעור בפולאוו. אשר הויסלה בפולין (נקראה אז ברוסית נובו אלכסנדריה). הצטרף לתנועת ביל"ו ויחד אתו למדו שני הבילויים מנשה מאירוביץ (ראה כרך ב', עמוד 823)ויעקב רוסטובסקי (ראה כרך א', עמוד 495) שלשת האגרונומים היהודים הראשונים ברוסיה והוסמך לאגרונום ב-1881.

שני חבריו הנ"ל עלו לארץ עם יתר הבילויים, והוא בחר לו את היעוד לחנך בחורים יהודים לחקלאות עוד ברוסיה, לבל יהיו טירונים במקצוע לכשיעלו לארץ, ולשם כך יסד ב-1885 חוה חקלאית ליד אודיסה וניהל אותה במשך כל שנות קיומה, עד 1892. (למדו והתאמנו בה גם אחרים, שהתכוננו לעסוק בחקלאות ברוסיה או בארצות שמעבר לים, אך מטרתו העיקרית היתה להכשיר חקלאים בשביל ארץ-ישראל). עד כמה הצליח במשימתו, מוכיחה העובדה שסיפר האגרונום עקיבא אטינגר בזכרונותיו. כשעמדו ליסד את קרית ענבים והיה צורך באנשים מוכשרים ובעלי מרץ חלוצי, שלא ירתעו מהמשימה ללא תקדים (התישבות בשטח הררי ובתנאים קשים), בחר אטינגר באנשים שנתחנכו ברוסיה על-ידי זוסמן, בידעו כי למכסימום של התמסרות אפשר לצפות מהם והם עתידים להצליח, ואכן אישרו הללו את האמון שנתן בהם.

נשא לאשה את אלכסנדרה-שפרינצה בת ליאו לוין. (נפטרה בנחלת יהודה, ה' טבת תש"ט). אחותה פנינה שרתוק (אמו של משה שרת) .

ב-1898 בא לארץ עם אחד העם בשליחות חובבי ציון לחקור את מצב המושבות ואת הסיכויים לעתיד. בקבלת-הפנים שנערכה לו בגדרה הביע את דעתו, שאם בעוד 50 שנה יהיו לנו בארץ 50 ישובים חקלאיים, תהיה גדולה התקוה לעתידו של עם ישראל (וזכה לראות שהמציאות עברה בהרבה את גבול תקוותיו הצנועות).

בשנות מלחמת-העולם א' שוב ניהל חוה חקלאית להכשרת חלוצים ליד אודיסה. וגם חניכיו מהמחזור הזה לא הכזיבו בארץ.

ב-1924 עלה להשתקע בארץ ובתור חקלאי פשוט הסתדר במושב נחלת יהודה שליד ראשון לציון. המשיך במחקרים חקלאיים עד זקנה ושיבה, ולשם איסוף חומר וידיעות היה מכתת את רגליו ולא חס על יגיעותיו אף לעת זקנה.

חיבר הרבה ספרי לימוד בחקלאות ומחקריו שכתב פורסמו ברוסית ובעברית, וכמה מהם נשארו בכתב-יד.

נפטר בכפר סבא ד' אייר תש"ג (9.5.1943).

צאצאיו: עזרא (סופר, תושב נחלת יהודה ואח"כ חבר מערכת "דבר"). ד"ר דבורה זוסמן (רופאה בקופת חולים בפתח תקוה).

אברהם צורף

נולד באודיסה (רוסיה), כ"ט אלול תרנ"ד (1894).

לאביו דוד (בר-אורין וסוחר) ולאמו ברכה בת משה שלייאן (ילידת לופולובו, מחוז קריבויה, אזור פלך פודוליה).

קבל חנוך מסורתי בחדר עד גיל 14 ובישיבה קטנה בהנהלת ר' אליהו בודילקס , ומפי פרטיים השכלה ושפות.

בשנת תרפ"ג (1923) עלה לארץ.

ב-1911 הצטרף לאגודת "דגל ציון", אחת הקבוצות של "צעירי ציון" מתלמידי הגמנסיה ועוזרי בתי המסחר.

עסקו בפעולה ציונית המעשית וגם בבחירות לדומה הרביעית ותמכו במועמדותו של זאב ז'בוטינסקי. במפיצי השכלה במלחמה נגד קבוצת המתבוללים שבראשה עמד העו''ד מנשה מרגלית וז'בוטינסקי. עם פרוץ המלחמה ב-1914 התמסר לעזרת הפליטים מהגבול האוסטרי.

נשא לאשה בשנת 1915 את זהבה בת עקיבא גולד ברג מאודיסה.

ב-1915 גויס לצבא ועבד בעירית צרקסי, באספקת תוצרת חימית לחזית. נשלח למכרות המלח בסלבינסק, בפלך חרקוב.

APA citation

Tidhar, D. (1959). Entsiklopedyah le-halutse ha-yishuv u-vonav (Vol. 10, p. 3589). Retrieved from https://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/10/3589